Są dni, kiedy nie mamy ochoty spędzać długich godzin w kuchni, a mimo to chcemy zjeść coś smacznego, sycącego i oczywiście roślinnego. W takich momentach ratują nas szybkie przepisy z prostych składników. Dziś mam dla Was pomysł na wegańską pizzę na cieście francuskim, która powstała we współpracy z @male_co_nieco_anny.
- Składniki:
- ciasto francuskie
- ketchup
- vege parówki
- ser z kozieradką (wersja wegańska)
- oregano
- mix sałat
- opcjonalnie: pół papryki do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
- Przygotuj ciasto, wytnij z ciasta francuskiego koło i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dodaj sos, posmaruj powierzchnię ciasta ketchupem i oprósz oregano.
- Ułóż dodatki dodaj mix sałat, pokrojone w kawałki vege parówki, ser z kozieradką oraz cienkie piórka czerwonej cebuli.
- Pieczenie, pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15–20 minut w temperaturze 200°C, aż brzegi się zarumienią.
- Podanie, udekoruj świeżą papryką lub dodatkową porcją sałaty.