Vege Smak

Przepis na Vege Zupę dyniową

Lista składników

  • 1 kg dyni  
  • oliwa z oliwek 
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/4 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka  syropu z agawy 
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 
  • sól i pieprz 
  • wegańska alternatywa dla sera – VegEmentaler z papryką

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. 
  2.  Pokrój dynię na ćwiartki, umieść w gorącym piekarniku na około 30-45 minut. 
  3. Gdy dynia stanie się miękka, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. 
  4.  Pokrój cebulę w kostkę. Smaż ją na oliwie przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż się zeszkli. 
  5.  Kiedy cebula jest gotowa, dodaj dwie rodzaje papryki, cynamon i gałkę muszkatołową. Smaż wszystko razem przez kolejną minutę. 
  6.  Usuń pestki z dyni, a następnie dodaj dynię do podsmażonej cebuli. Dokładnie wszystko wymieszaj i duś przez 2-3 minuty. 
  7. Następnie dodaj tyle wody, aby przykryć warzywa. Przykryj garnek i gotuj przez 10 minut. 
  8.  Zmiksuj całą zawartość garnka blenderem. 
  9. Dodaj syrop z agawy, sok z cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Spróbuj zupy i w razie potrzeby dodaj trochę więcej ostrej papryki lub soku z cytryny.
  10. Posyp naszym Vegementalerem i ciesz się pyszną, rozgrzewającą zupą. Smacznego!

 Pozdrawiamy 

Vege Smak