Czy można zasmakować włoskiej kuchni i kultury będąc wege? Państwo ze stolicą w Rzymie turyści odwiedzają nie tylko dla niepowtarzalnych widoków. Włoska kuchnia, idealna w swej prostocie, przejęła na stałe wiele żołądków i serc. I zapewne nie ma się co dziwić, tylko czy znajdzie się tam miejsce dla opcji wegańskiej? Otóż tak!
Pizza
Wystarczy pozbyć się sera i włoska bogini gastronomii wyląduje na Twoim talerzu! Pizza Marinara może być najlepszą opcją – ciasto, sos pomidorowy, czosnek i oliwa z oliwek. Prosty przepis z feerią smaków.
Do każdej wege pizzy bez sera zawsze możesz poprosić o kilka warzywnych dodatków. Wszystko w zgodzie z własnym podniebieniem!
Pasta
Włoski makaron plasuje się na kolejnym stopniu podium. Oczywiście wiele makaronów będzie zrobione na bazie śmietany lub mleka, jednak większość zrobiona z pomidorów bądź oliwy będzie wegańska. Nie zapomnij poprosić o brak parmezanu na twojej paście!
Zawsze możesz zapytać kelnera o makaron bez dodatków mleka i śmietany. Wieść gminna niesie, że szef kuchni zawsze coś wymyśli!
Foccacia i bruschetta
Gdyby mało Ci było węglowodanów, to kolejnym guilty pleasure będą pozycje, które ubrały w tym wpisie brązowy medal. Foccacia to słynny włoski chleb. Jej sukces tkwi w prostocie, będąc jednocześnie nasycona niepowtarzalnym smakiem. Świeżo upieczona nie ma sobie równych.
Z kolei Bruschetta w większości przypadków będzie jedzeniowym portem przeznaczenia dla każdego weganina. Czy świeży i chrupiący chleb, upieczony na bazie oliwy, czosnku, pomidorów i bazylii brzmi smakowicie? Przypuście atak na Bruschettę, wyborna na uzupełnienie sił czy chwilową przerwę!
Espresso i sorbety
Kiedy włoskie gelato (lody) generalnie zrobione są na bazie mleka, tak sorbety przeważnie są wege! A te włoskie nie mają sobie równych. Kto myśli inaczej niech pierwszy rzuci kamieniem! Do tego espresso dla większej mocy? Idealny duet!
Smacznego i arrivederci!