Vege Smak

Wegański Mac&Cheese

Czas na najbardziej serowe danie! 🧀🧀🧀 

Mac&Cheese – to super prosty i szybki przepis na kremowy obiad! 🌱

Wegański Mac&Cheese

A potrzebujemy jedynie:

  • Gotujemy makaron. Pssst! Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. 😉
  • Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. 
  • Wybieramy większą i głębszą patelnię. Rozpuszczamy na niej dwie łyżki masła. Gdy już masło zrobi się płynne zmniejszamy moc palnika i dodajemy dwie łyżki mąki – łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka. 
  • Gdy masa będzie już gładka wlewamy całe mleko i zwiększamy moc palnika. Cały czas mieszamy!
  • Sos należy mieszać tak długo, aż lekko zgęstnieje.
  • Do sosu dodajemy starty vege ser o smaku gouda. Dalej mieszamy sos drewnianą łyżką, aż vege ser roztopi się i połączy z sosem (do pięciu minut na małej mocy palnika). Pod koniec dodajemy też sporą szczyptę pieprzu. 
  • Na patelnię z sosem dokładamy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i podajemy od razu. 
  • A jeśli jesteście tak jak my – wielkimi fanami bazylii, koniecznie udekorujcie danie świeżymi liśćmi.  

Smacznego!

Mac&Cheese