Czas na najbardziej serowe danie! 🧀🧀🧀
Mac&Cheese – to super prosty i szybki przepis na kremowy obiad! 🌱
A potrzebujemy jedynie:
- roślinne masło,
- mąkę,
- szklankę mleka roślinnego,
- kostkę vege sera o smaku gouda,
- ulubiony makaron.
- Gotujemy makaron. Pssst! Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. 😉
- Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente.
- Wybieramy większą i głębszą patelnię. Rozpuszczamy na niej dwie łyżki masła. Gdy już masło zrobi się płynne zmniejszamy moc palnika i dodajemy dwie łyżki mąki – łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka.
- Gdy masa będzie już gładka wlewamy całe mleko i zwiększamy moc palnika. Cały czas mieszamy!
- Sos należy mieszać tak długo, aż lekko zgęstnieje.
- Do sosu dodajemy starty vege ser o smaku gouda. Dalej mieszamy sos drewnianą łyżką, aż vege ser roztopi się i połączy z sosem (do pięciu minut na małej mocy palnika). Pod koniec dodajemy też sporą szczyptę pieprzu.
- Na patelnię z sosem dokładamy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i podajemy od razu.
- A jeśli jesteście tak jak my – wielkimi fanami bazylii, koniecznie udekorujcie danie świeżymi liśćmi.
Smacznego!