Maj oznacza tylko jedno – czas na szparagi!
Szparagi w cieście francuskim z VegeKlasyczną to idealna propozycja dla leniwych kucharzy. Szparag to roślina o charakterystycznym smaku, które same w sobie są pyszne, a do tego wszystko ze szparagami jest bardziej ekstrawaganckie. To danie wymaga tylko trzech składników! (Chyba, że jest zaawansowanym kucharzem i chcesz zrobić swoje ciasto).
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek szparagów
- VegeKlasyczną
- sól i kilka kropel cytryny
Sposób przygotowania
- piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Szparagi dokładnie myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki i wrzucamy do miski. Lekko solimy, skrapiamy cytryną
- ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w kwadraty. Zawijamy kilka szparag wraz z plasterkami VegeKlasycznej w kawałek ciasta francuskiego. Ułożone na blaszce szparagi pieczemy ok. 10-15 min, aż ciasto się zarumieni
- jeśli natrzecie ciasto francuskie papryką wędzoną i odrobiną soli będzie smakować jak zapiekane z boczkiem 😉