Lista składników
- 1 kg dyni
- oliwa z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- wegańska alternatywa dla sera – VegEmentaler z papryką
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Pokrój dynię na ćwiartki, umieść w gorącym piekarniku na około 30-45 minut.
- Gdy dynia stanie się miękka, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Pokrój cebulę w kostkę. Smaż ją na oliwie przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż się zeszkli.
- Kiedy cebula jest gotowa, dodaj dwie rodzaje papryki, cynamon i gałkę muszkatołową. Smaż wszystko razem przez kolejną minutę.
- Usuń pestki z dyni, a następnie dodaj dynię do podsmażonej cebuli. Dokładnie wszystko wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.
- Następnie dodaj tyle wody, aby przykryć warzywa. Przykryj garnek i gotuj przez 10 minut.
- Zmiksuj całą zawartość garnka blenderem.
- Dodaj syrop z agawy, sok z cytryny, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Spróbuj zupy i w razie potrzeby dodaj trochę więcej ostrej papryki lub soku z cytryny.
- Posyp naszym Vegementalerem i ciesz się pyszną, rozgrzewającą zupą. Smacznego!
Pozdrawiamy
Vege Smak