Vege Smak

Wiosenny makaron

Czujecie już wiosnę! My tak! Dlatego gotujemy już wiosennie! Na pierwsze ciepłe dni proponujemy makaron z pieczarkami, szpinakiem, brokułami i klasykiem – VegeKrakowską. Musicie spróbować!

Lekki makaron

Składniki

  • 300-400 g makaronu spaghetti
  • 200g VegeKrakowskiej
  • brokuł
  • 400g g pomidorów w puszce
  • 400g szpinaku w liściach
  • 300g pieczarek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  • W dużym garnku gotujemy wodę, posól.
  • Wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy je kilka minut. Wyciągamy i przekładamy do miski.
  • W tej samej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy na durszlak lub dużym sicie.
  • VegeKrakowską kroimy na mniejsze kawałki.
  • Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut.
  • Zdejmujemy z patelni, dodajemy trochę oliwy i podsmażamy pieczarki (obrane i pokrojone na plasterki).
  • Dodajemy pomidory z puszki i dusimy tak, aby nadmiar płynu się zredukował.
  • Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • Na koniec dodajemy brokuły, podsmażoną VegeKrakowską oraz makaron.
  • Delikatnie mieszamy makaron z sosem i posypujemy listkami tymianku.

Podajemy ciepłe!

Wiosenny makaron