Wegetariański gulasz z fasoli z warzywami i VegeKlasyczną czyli prosty, wegetariański obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale i syci!
Do przygotowania go możecie użyć ulubionych warzyw albo tych, które zostały w lodówce jeszcze niewykorzystane. Zatem wegetariański gulasz to też dobry sposób na pozbycie się “resztek” z lodówki! Fasola i VegeKlasyczna wzbogaci Waszą dietę o białko i wiele innych wartości!
Łapcie zatem przepis!
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli lub 400g ugotowanej
- czerwona papryka
- cukinia
- marchew
- kukurydza (opcjonalnie)
- 200g VegeKlasycznej
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach
- sól
- czarny pieprz mielony
- ryż do podania
Sposób przygotowania
- W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy tymianek i chili. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Chwilę wszystko smażymy.
- W międzyczasie podsmażamy VegeKlasyczną na osobnej patelni.
- Do warzyw dodajemy pomidory z puszki oraz pół szklanki wody. Całość dusimy około 10 minut.
- Dodajemy fasolę, sól oraz pieprz dla smaku. Mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 -10 minut.
- Na koniec dodajemy VegeKlasyczną oraz kukurydzę i ostatni raz mieszamy wszystko razem.
- Gulasz podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą.
Smacznego!