Vege Smak

Wegetariański gulasz

Wegetariański gulasz  z fasoli z warzywami i VegeKlasyczną czyli prosty, wegetariański obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale i syci!

Do przygotowania go możecie użyć ulubionych warzyw albo tych, które zostały w lodówce jeszcze niewykorzystane. Zatem wegetariański gulasz to też dobry sposób na pozbycie się “resztek” z lodówki! Fasola i VegeKlasyczna wzbogaci Waszą dietę o białko i wiele innych wartości!

Łapcie zatem przepis!

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli lub 400g ugotowanej
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • marchew
  • kukurydza (opcjonalnie)
  • 200g VegeKlasycznej
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • ryż do podania

Sposób przygotowania

  • W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy tymianek i chili. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Chwilę wszystko smażymy.
  • W międzyczasie podsmażamy VegeKlasyczną na osobnej patelni.
  • Do warzyw dodajemy pomidory z puszki oraz pół szklanki wody. Całość dusimy około 10 minut.
  • Dodajemy fasolę, sól oraz pieprz dla smaku. Mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 -10  minut.
  • Na koniec dodajemy VegeKlasyczną oraz kukurydzę i ostatni raz mieszamy wszystko razem.
  • Gulasz podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą.

Smacznego!

wegetariański gulasz