Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 600 g pulpy pomidorowej
- 1 biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Roślinna alternatywa dla mięs: VegeKrakowska
- Roślinny odpowiednik dla serów: VegeGovda
- Oregano (około 1 łyżeczka, lub według własnego uznania)
- Słodka papryka w proszku (opcjonalnie, dla smaku)
- Czerwona papryka chili (opcjonalnie, dla ostrości, według własnego uznania)
Sposób przygotowania
- Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój je w cienkie plastry.
- Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skóry i również pokrój w plastry.
- Pokrój cebulę w pióra.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Podsmaż VegeKrakowską na patelni.
- Na dnie naczynia układaj warstwy VegeKrakowskiej, ziemniaków, pomidorów, cebuli i czosnku, posypując je delikatnie solą, pieprzem, oregano oraz opcjonalnie słodką papryką w proszku i czerwoną papryką chili, dostosowując ilość przypraw do własnego gustu. Układaj warstwy aż do wyczerpania warzyw. Jeśli chcesz, możesz posypać VegeGovdą między warstwami cebuli a ziemniakami.
- Ustaw naczynie w środkowej części piekarnika, przy temperaturze 180-200 stopni.
- Zapiekanka jest gotowa, kiedy ziemniaki stają się miękkie. Możesz posypać ją startą VegeGovdą chwilę przed zakończeniem pieczenia i poczekać, aż się nieco roztopi.
Smacznego!
Vege Smak