Domowe zapiekanki to nasz ulubiony sposób na pyszną kolację!
Są one pyszne, sycące, możemy je przygotować wcześniej a zapiec tuż przed podaniem.
Będą pyszną przekąską, która świetnie zaprezentuje się na stole, pomiędzy sałatką i innymi smakołykami. Sprawdzą się także jako sycąca kolacja, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego.
Cechuje je dowolność! Możemy przygotować je na milion sposobów! W zależności od tego co mamy w lodówce.
Tym razem, chrupiącą bagietkę łączymy z VegeKlasyczną i pomidorkami.
Łapcie przepis!
Lista składników i sposób przygotowania:
- bagietka
- VegeKlasyczna
- pomidorki koktajlowe
- świeża bazylia
- oliwa
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
Bagietkę kroimy na pół w poziomie. Oliwę mieszamy z ziołami włoskimi i powstałą mieszanką smarujemy bułki z wierzchu i od spodu. Bagietki układamy na blasze do pieczenia i na całej powierzchni bułek układamy pokrojoną w plasterki VegeKlasyczną, pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10 min.
Zapiekanki podajemy od razu po upieczeniu z ulubionym sosem pomidorowym.
Można je podawać w całości, jako długie zapiekanki lub pokroić po zapieczeniu na mniejsze kawałki.
Smacznego!